ساعت ویکتوریا

نام:
ايميل:
سايت:
   
متن پيام :
حداکثر 2000 حرف
كد امنيتي:
  
  
 
+ تنمت 
دکتر صادق زيباکلام در خصوص تغير و تحولات صورت گرفته در پرونده هسته‌اي ايران در گفتگو با فرارو اظهار داشت: «آدم وسوسه مي‌شود که بگويد اقدامات ايران به منظور خريدن زمان و دفع‌الوقت براي پيگيري برنامه‌هايش است؛ اما بعيد مي‌دانم که چنين چيزي باشد.»

وي ادامه داد: «اين که ايران حاضر شده تبادل سوخت را با شرايطي که گذاشته، بپذيرد و حاضر شده تا ترکيه و برزيل به عنوان حکم بين ما و 5+1 قرار بگيرد، از نظر من نشان‌گر اين است که آقاي احمدي‌نژاد متوجه شدند هزينه‌اي که جمهوري اسلامي براي غني‌سازي مي‌پردازد، بسيار بيشتر از فايده‌اي است که از غني‌سازي مي‌برد.»

استاد دانشگاه تهران افزود: «اگرچه ايران در شعار، ظرف 4 سال گذشته بر روي مسئله انرژي هسته‌اي مانور بسياري داده و اين گونه تبليغ شده که غني‌سازي مساوي با پيشرفت در همه زمينه‌هاي فني، صنعتي و پزشکي است، اما گمان مي‌کنم آقاي احمدي‌نژاد دارند به اين مسئله مي‌رسند که آيا بهاي وحشتناکي که ايران از لحاظ منافع ملي مي‌پردازد، اين ارزش و صرفه را دارد؟»

اين تحليل‌گر مسائل سياسي با تشريح وجود دو رويکرد در قبال مسئله هسته‌اي در ايران گفت: «آقاي احمدي‌نژاد سمبل تفکري است که در 5 سال گذشته قائل بوده که برنامه غني‌سازي تحت هر شرايطي پيش ببرد. طرز فکري که در مقابل، در زمان اصلاحات حاکم بود و تيم مذاکره‌کننده آن را پيش مي‌برد آن بود که برنامه هسته‌اي را بايد به گونه‌اي جلو ببريم که دنيا در برابر ما موضع نگيرد و حداقل هزينه از منافع ملي در راستاي پيشبرد غني‌سازي صورت گيرد.»

وي ادامه داد: «آقاي احمدي‌نژاد و اصولگراياني که از نيمه دوم سال 84 به قدرت رسيدند، عکس اين رويکرد را پيش گرفتند و معتقد بودند که برنامه غني‌سازي را بايد با تمام قوا پيش ببريم و اين مسئله هر قدر که به لحاظ اقتصادي و ... هزينه داشته باشد، بايد اين هزينه را بپردازيم.»

زيباکلام سپس گفت: «احساس من اين است که نگاه اصول‌گرايان در حال تغيير است و آنان متوجه اين قضيه شدند که هزينه بالا براي پيشبرد غني‌سازي کار صحيحي نيست. اينک براي آن‌ها اين مسئله طرح شده است که غني‌سازي به چه بهايي؟ آيا هزينه هنگفتي که به لحاظ اقتصادي و اجتماعي و از لحاظ تحريم‌ها مي‌پردازيم، ارزشش را دارد؟»

وي با ذکر اين نکته ادامه داد: «اصول‌گرايان در حال نزديک شدن به رويکرد اصلاح‌طلبان هستند که غني‌سازي با چه هزينه‌اي صورت مي‌گيرد؟»

صادق زيباکلام در خصوص تبعات داخلي تغيير رويکرد سياست خارجي اصول‌گرايان اظهار داشت: «اساساً مسئله بسياري از مردم، غني‌سازي و انرژي هسته‌اي نيست. براي بسياري مسائل اقتصادي، مسئله فساد، معضلات سياسي پس از انتخابات، مسائل بسيار مهم‌تري است. مي‌ماند طرفداران اصولگرايان که هر تصميمي که اتخاذ شود براي آن‌ها قابل قبول خواهد بود.»

وي در توضيح نظر خويش اظهار داشت: «يک سال پيش وقتي مسئله تبديل سوخت مطرح شد، آقاي احمدي‌نژاد و هم‌فکرانشان مخالفت کردند، آقاي لاريجاني حرف از کلاه‌برداري غربي‌ها زدند و نهايتاً هم آقاي احمدي‌نژاد گفتند ما فقط حاضر به خريد اورانيوم 20درصدي هستيم. اگر يادمان مانده باشد، آقاي احمدي‌نژاد به دکتر صالحي دستور غني‌سازي 20درصدي را دادند. طرفداران اصول‌گرايان اين سياست را تاييد کردند.»

وي افزود: «امروز که آقاي متکي مي‌گويد حاضر به مبادله سوخت هستيم، بازهم طرفداران آقاي احمدي‌نژاد موضع او را تاييد خواهند کرد.» وي ادامه داد: «اصلاح‌طلبان هم نبايد آقاي احمدي‌نژاد را در تنگناي مواضع قبليش قرار دهند. به نظر من اصلاح‌طلبان بايد سکوت کنند و اجازه انجام چيزي را بدهند که به خير و صلاح منافع ملي است. ما نبايد فرصت‌طلبي سياسي کنيم و از اين مسئله بهره‌برداري نماييم. چرا که هر گونه توافقي با 5+1 مفيد خواهد بود.»

استاد دانشگاه تهران در خصوص تاثير سياست‌مداران مجمع تشخيص مصلحت و فشارهاي آنان در تغيير سياست پديدآمده گفت: «مثلث رضايي-روحاني-هاشمي به هيچ‌وجه قدرتي ندارد که احمدي‌نژاد را به تغيير مواضعش وادار نمايد. من مطلقاً اين سه نفر را در اين مسئله دخيل نمي‌دانم و اگر فرض تغيير در سياست‌ها را بپذيريم، اين تغيير زاييده تفکر آقاي احمدي‌نژاد است.»

صادق زيباکلام درباره حضور رئيس دولت در آمريکا و ضيافت شام وزير امور خارجه که با حضور ديپلمات‌هاي آمريکايي برگزار شد، بيان داشت: «مسئله اصلي در آن‌جا همان مسئله هسته‌اي بوده است. آمريکا و 5+1 ترجيح مي‌دهند وارد مسئله تحريم‌ها نشوند. چون هم پيچيده و دشوار است و هم رسيدن به اجماع در ميان خودشان مشکل است.»

وي ادامه داد: «طبيعي است که آمريکايي‌ها و ساير اعضا ترجيح مي‌دهند بدون استفاده از اهرم تحريم‌ها به نتيجه‌اي در خصوص ايران برسند. لبيک ديپلمات‌هاي آمريکايي به ضيافت شام آقاي متکي بسيار طبيعي است؛ چرا که آن‌ها معتقد نيستند که ما حتماً بايد در رويارويي و تنش با ايرانيان حرکت کنيم. آمريکايي‌ها اگر علايمي در تغيير مواضع ايران ببينند، از آن‌ استقبال خواهند کرد.»