اولین شب جمعه ی ماه رجب را لیلة الرغائب می نامند
این نام گذاری به این جهت است که هنگامی که یک سوم از شب گذشت هیچ فرشته ای در آسمانها و زمین نمی ماند مگر اینکه در کعبه و اطراف آن جمع می شوند.آنگاه خداوند به طور غیر منتظره ای بر آنان وارد شده و می فرماید:
ای فرشتگانم!هر چه می خواهید از من درخواست کنید.
فرشتگان عرض می کنند:حاجت ما این است که از روزه داران رجب درگذری.خداوند می فرماید:
این کار را انجام دادم.-بهتر است کسی که این حدیث را می شنود،در این شب،زیاد بر فرشتگان صلوات فرستاده تا تکلیفی را که آیه ی تحیت به عهده ما گذاشته به
اندازه ی توانایی انجام داده باشد.
برای این شب عملی از رسول خدا صلی الله علیه و آله ذکر شده است که فضیلت بسیاری دارد و بدین قرار است:
روز پنج شنبه اول آن ماه - در صورت امکان و بلا مانع بودن- روزه گرفته شود. چون شب جمعه شد، ما بین نماز مغرب و عشاء دوازده رکعت نماز اقامه شود که هر دو رکعت به یک سلام ختم می شود و در هر رکعت یک مرتبه سوره حمد، سه مرتبه سوره قدر، دوازده مرتبه سوره توحید خوانده شود. و چون دوازده رکعت به اتمام رسید، هفتاد بار ذکر "اللهم صل علی محمد النبی الامی و علی آله" گفته شود.
پس از آن در سجده هفتاد بار ذکر "سبوح قدوس رب الملائکة و الروح" گفته شود. پس از سر برداشتن از سجده، هفتاد بار ذکر "رب اغفر وارحم و تجاوز عما تعلم انک انت العلی الاعظم" گفته شود. در اینجا می توان حاجت خود را از خدای متعال درخواست نمود. ان شاء الله به استجابت می رسد.
پیامبر اکرم صلوات الله علیه در فضیلت این نماز می فرماید: کسی که این نماز را بخواند، شب اول قبرش خدای متعال ثواب این نماز را با زیباترین صورت و با روی گشاده و درخشان و با زبان فصیح به سویش می فرستد. پس او به آن فرد می گوید: ای حبیب من، بشارت بر تو باد که از هر شدت و سختی نجات یافتی. میّت می پرسد تو کیستی؟
به خدا سوگند که من صورتی زیباتر از تو ندیده ام و کلامی شیرین تر از کلام تو نشنیده ام و بویی، بهتر از بوی تو نبوئیده ام. آن زیباروی پاسخ می دهد: من ثواب آن نمازی هستم که در فلان شب از فلان ماه از فلان سال به جا آوردی. امشب به نزد تو آمده ام تا حق تو را ادا کنم و مونس تنهایی تو باشم و وحشت را از تو بردارم و چون در صور دمیده شود و قیامت بر پا شود، من سایه بر سر تو خواهم افکند.
سپس رسول خدا فرمودند:قسم به کسی که جانم در دست اوست؛هیچ بنده یا کنیزی-از بندگان خدا-این نماز را بجا نمی آورد،مگر اینکه خداوند گناهان او را می بخشد گرچه گناهان او مثل کف دریا و بعدد شن و به وزن کوهها و بعدد برگهای درختان باشد و روز قیامت هفتصد نفر از خویشان خود را که همگی سزاوار آتش باشند شفاعت می کند.
مراقبات در این ماه
رسول خدا فرمود:هر کس در ماه رجب صد مرتبه بگوید:
اَسْتَغْفِرُ اللّهَ الَّذى لا اِلهَ اِلاّ هُوَ وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ وَاَتُوبُ اِلَیْهِ
و در پایان صدقه ای بدهد،خداوند کارش را به رحمت و مغفرت پایان دهد و هر کس چهارصد مرتبه آن را بگوید فضیلت شهیدان را دارد.
همچنین رسول خدا صلوات الله و سلاامه علیه فرمود:
کسی که در ماه رجب هزار مرتبه«لا اله الا الله» بگوید،خداوند برای او حسنات فراوانی می نویسد.
در «اقبال»فضیلت فراوانی برای خواندن سوره ی «توحید»در ماه رجب نقل شده است؛از جمله از رسول خدا صلوات الله و سلامه علیه روایت کرده است:هرکس با نیّت پاک در ماه رجب،ده هزار مرتبه سوره ی توحید را بخواند،وارد عرصه ی قیامت شود در حالی که از گناه پاک باشد مانند روزی که از مادر متولد شده است،و هفتاد فرشته به استقبال او می آیند و به وی بشارت بهشت را می دهند.همچنین آن حضرت برای هزار بار خواندن سوره ی توحید و حتی صد بار نیر پاداش زیادی ذکر کرده است.
زیارات
عمره ی رجبیّه:انجام«عمره»،در ماه رجب فضیلت فراوان دارد.طبق روایات اهل بیت علیهم السلام«عمره»در ماه رجب فضیلتی هم ردیف حج دارد.
در روایتی از امام صادق عیه السلام آمده است:«با فضیلت ترین عمره،عمره در ماه رجب است.»
در روایتی آمده است که حضرت زین العابدین علیه السلام در ماه رجب به عمره رفته بود و شبانه روز،در کنار کعبه نماز بجا می آورد و پیوسته در سجده بود،و در حال سجده این ذکر را می گفت:«عظم الذنب من عبدک،فلیحسن العفو من عندک»و در آن مدّت،چیزی افزون بر این ذکر نمی گفت!
همچنین زیارت امام رضا علیه السلام در ماه رجب مستحب است و در روایتی از امام جواد علیه السلام زیارت آن حضرت در ماه رجب مورد تاکید قرار گرفته است.
پیامبر اکرم صلوات الله و سلامه علیه فرمودند:
«کسی که سی روز از ماه رجب را روزه بگیرد،منادیی از آسمان صدا می زند:
ای بنده ی خدا!گذشته ات بخشیده شد؛در بقیه عمر عمل خود را از نو شروع کن.وخداوند متعال در تمام بهشتها در هر بهشتی،چهل میلیون شهر از طلا به او می دهد؛در هر شهر،چهل میلیون کاخ،در هر کاخ چهل میلیون خانه،در هر خانه،چهل میلیون سفره از طلا،بر هر سفره یک میلیون سینی بزرگ،در هر سینی چهل میلیون رنگ غذا و نوشیدنی،بار رنگ جداگانه ی هر کدام از غذاها و نوشیدنیها می باشد؛و در هر خانه ای چهل میلیون تخت از طلا است که هزار ذراع{2} در هزار ذراع،است؛به هر تختی کنیزی از حورالعین هست که هر کدام سیصد هزار زلف نوری دارند و هر کدام از این زلف ها را یک میلیون دختر خدمتکار خردسال حمل نموده و با مشک و عنبر پوشانده اند تا روزه دار رجب پیش او بیاید.اینها برای کسی است که تمام رجب را روزه بگیرد.